Příští rok přinese velké změny v daních

Účetnictvím a vším, co s ním souvisí, se zabývá Ingrid Kačmaříková z Ostravy už od roku 1997. Vede nejen účetnictví, ale i daňovou evidenci, zpracovává daňová přiznání, provádí roční zúčtování daně, zpracovává mzdy a v případě potřeby také zastupuje svoje klienty na úřadech.

Účetnictví Ostrava bedlivě sleduje všechny předpisy a zákony a má o nich dokonalý přehled. Co nás například čeká příští rok? Letošní rok byl pro daňové poplatníky složitý a také rok příští přinese řadu změn. Daňový balíček, který předkládá ministerstvo financí, obsahuje zrušení superhrubé mzdy a další daňové změny, které by měly vést ke zvýšení čisté mzdy, dlouho očekávanou úpravu stravenkového paušálu a narovnává podmínky mezi domácími a zahraničními investory v oblasti zdanění příjmů z dluhopisů. Součástí balíčku je i změna v dani z nemovitých věcí.

Superhrubá mzda je součet hrubé mzdy zaměstnance, sociálního a zdravotního pojištění, které platí zaměstnavatel. Byla zavedena v roce 2008 a sloužila u zaměstnance jako základ daně z příjmu. Od příštího roku se mzdy budou danit patnácti procenty místo dosavadních dvaceti. Zaměstnanci budou také moci dostávat místo stravenek finanční částku. Tato novinka umožní zaměstnavatelům poskytovat vedle závodního stravování a stravenek daňově zvýhodněný příspěvek na stravování přímo ve vyplacené mzdě. Stravenkový paušál osvobozený od daní a pojistného budou moci využít i ti zaměstnanci, kteří v současné době stravenky ani závodní stravování nemají.
Díky nově zavedené paušální dani budou mít OSVČ možnost vyřešit veškeré svoje povinnosti vůči státu, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně jednou paušální platbou, přiznávanou na třech různých formulářích. Pro rok 2021 byla paušální daň pro OSVČ s příjmy do 800 000 Kč stanovena na 5740 Kč a měly by ji tvořit následující položky – daň z příjmů ve výši 100 Kč, sociální pojištění ve výši 3.126 Kč a zdravotní pojištění ve výši 2.514 Kč.